Hooikoorts: 15 tips voor minder last!

Dit jaar stak de hooikoorts vroeg de kop op. Het warme weer zorgde ervoor dat mensen al begin februari naar de zakdoeken grepen. Toen begonnen de elzen al te bloeien, terwijl dat normaal pas in maart plaatsvindt. Meer dan ooit rijst dus de vraag: wat kun je het beste doen tegen hooikoorts? Lees hier 15 tips!

Wat gebeurt er met je lichaam bij hooikoorts?

Het stuifmeel dat in de lucht komt wanneer bomen, planten en bloemen weer in bloei raken, levert bij ieder mens een reactie op. Iedereen maakt dan antistoffen aan. Een niet-allergisch mens maakt echter een normale hoeveelheid antistoffen aan. Iemand met hooikoorts maakt teveel antistoffen aan en krijgt gezwollen slijmvliezen. Je kent het wel: jeuk, verstopte neus, branderig gevoel en tranende ogen. Hoe het precies komt dat jij hier wel last van hebt en een ander niet, is niet duidelijk. Wel weten we wat je tegen hooikoorts kunt doen.

Hoe maak je het hooikoortsseizoen draaglijker?

Hooikoorts kan echt je dag verzieken. Of, anders gezegd: het maakt je dag er in ieder geval niet leuker op. Nogal wiedes dat je daarom deze aandoening graag te lijf gaat. Hier wat tips om je beter te voelen:

 1. Voorkomen is beter dan genezen: kijk eerst wat voor weer het is, en vermijd weer waarin er meer pollen in de lucht zitten (voor zover mogelijk).
 2. Pas je sportregime aan. Sport buiten wanneer er zo min mogelijk pollen zijn, maar liever nog binnen. Sportkleding die doordrenkt is met zweet, is een magneet voor pollen, dus was die direct!
 3. Het mag voor zich spreken, maar plant geen planten met pollen waarvoor je allergisch bent in je eigen tuin.
 4. Een klein likje vaseline onder je neus en om je ogen doet wonderen. Het zorgt ervoor dat pollen tegen de vaseline plakken en minder in je luchtwegen of ogen belanden.
 5. Niet bewezen, maar vaak herhaald: meng een theelepel honing in je thee (of een andere drank). De honing schijnt te helpen met het wennen aan pollen. Ben je erg allergisch? Doe het dan niet, want dan kan het juist een aanval uitlokken.
 6. Een (goed om je ogen sluitende) zonnebril kan een hoop irritatie voorkomen.
 7. Gooi de ramen alleen open als het net goed geregend heeft en het liefst in de ochtend of avond. Zet ook antipollenhorren voor je ramen. Nog beter is om je ramen helemaal dicht te houden, maar dat maakt de boel wel snel muf in huis.
 8. Ook de ventilatie in je auto kan pollen naar binnen blazen. Let hier dus op.
 9. Regelmatig stofzuigen zorgt ervoor dat binnengedrongen pollen snel weer verdwijnen.
 10. Tijd voor vakantie? Aan zee en in de bergen heb je het minste last van pollen. In een drukke stad is de concentratie eveneens minder.
 11. Jeukende ogen geef je wat verlichting met een nat washandje. Wat je ook doet, wrijf niet in je ogen.
 12. Gedurende de dag kan het zijn dat je haar pollen heeft gevangen. Borstel of was daarom je haar voor het slapengaan, of in ieder geval nadat je weet dat je niet meer naar buiten gaat. Zo krijg je geen pollen in je bed.
 13. Veel andere stoffen kunnen de irritatie verhogen. Tabaksrook, huisstof, verstuivende cosmeticaproducten, ammoniak, chloor en sterk ruikende planten en bloemen kunnen voor nog meer problemen zorgen.
 14. Heb je kleren buiten aangehad? Houd deze dan buiten je slaapkamer, bijvoorbeeld door je om te kleden op de gang of in een andere kamer.
 15. Ben je een romanticus? Zoenen schijnt te helpen. Een kus van een halfuur zou volgens Japans onderzoek de klachten verminderen.
 16. Uiteraard kun je ook met verschillende hooikoorts medicijnen te werk gaan, zoals deze.