Hooikoorts komt jaarlijks terug en tijdens elk pollenseizoen zal de hooikoortslijder last krijgen. Toch zijn er een aantal dingen die de symptomen kunnen verlichten.
Contact met allergeen vermijden
De allergiesymptomen treden op bij contact met de allergieopwekker. Het contact vermijden, vermijdt dus ook de symptomen.
De volgende hulpmiddelen vermijden of verminderen het contact met het allergeen tijdens het hooikoortsseizoen:
- Binnenblijven: vooral op zonnige, droge en winderige dagen zijn er veel pollen
- ‘s Ochtends en na een regenbui zijn er minder pollen, indien u naar buiten moet, probeer dit ‘s morgens te doen
- Verluchten: best ‘s morgens en na een regenbui
- Droog uw Was binnen: pollen blijven in het wasgoed hangen
- Vermijdt kamerplanten en bloemen in huis
- Blijf in de stad, op het platteland zijn meer pollen
- Ramen in de wagen gesloten houden, er bestaan pollenfilters voor de wagen
- Maai het gras niet zelf
- Douchen voor het slapengaan verwijdert alle pollen die in de haren of op de huid zitten
Medicijnen
Verschillende medicijnen verlichten de klachten van hooikoorts. De meeste worden via neusdruppels toegediend en bestaan ook in de vorm van oogdruppels. Het is ook mogelijk om van de klachten af te komen met een Kinesiotape behandeling tegen hooikoorts.
Zwangere vrouwen nemen best contact op met hun arts alvorens ze medicijnen gebruiken.
- Antihistaminica
Deze stoffen worden zeer vaak gebruikt voor de behandeling van hooikoorts, ze werken snel en blokkeren histamine. Antihistaminica kunnen via tabletten, drank, druppels, neusspray en oogdruppels ingenomen worden en kunnen (milde) bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid, verwarring en slaperigheid. - Cromoglycinezuur
Cromoglycinezuur worden toegediend via een neusspray en hebben geen bijwerkingen. Cromonenen moeten dagelijks gebruikt worden en werken pas na enkele dagen. - Decongestiva
Neussprays die de gezwollen slijmvliezen ontzwellen hebben maar een tijdelijke werking en bovendien kan de zwelling na gebruik van deze spray terugkomen in ergere vorm. Indien ze gebruikt worden mogen ze nooit langer dan 5 dagen na elkaar toegediend worden. - Corticosteroïden
Corticosteroïden onderdrukken de immuniteit en dus ook de ontstekingsreactie die de hooikoortssymptomen veroorzaakt. Voor de behandeling van hooikoorts worden ze toegediend via een neusspray. Corticosteroïden worden meestal enkel gebruikt bij ernstige gevallen van hooikoorts en zijn enkel op voorschrift te verkrijgen.
Hyposensibilisatie
Hyposensibilisatie, desensibilisatie of immunotherapie is een optie bij ernstige hooikoorts. Bij deze therapie tracht men de immuniteit van het lichaam tegen de allergenen te verminderen door het allergeen in steeds grotere hoeveelheid toe te dienen. De immuniteit wordt als het ware uitgeput.
De allergenen worden tijdens verschillende sessies onderhuids ingespoten of via druppels onder de tong toegediend. In de beginfase is dit wekelijks, met telkens een hogere dosis van het allergeen.
In de onderhoudsfase – na enkele maanden – worden de injecties nog maandelijks toegediend gedurende enkele jaren.
De klachten verlichten en verdwijnen soms zelfs na ongeveer 6 maanden behandeling en het effect blijft 6 tot 12 jaar aanhouden.
Er zijn evenwel risico’s verbonden aan deze vorm van therapie. Op de injectieplaats kan een ontstekingsreactie optreden met zwelling, roodheid en pijn. In ergere gevallen is er over het hele lichaam jeuk en uitslag en kan buikpijn en misselijkheid voorkomen.
Het grootste gevaar is echter het optreden van een anafylactische shock, een allergische reactie waarbij het lichaam in shock gaat: de bloeddruk daalt gevaarlijk en een hartstilstand kan optreden. Gelukkig is dit een zeer zeldzaam fenomeen, maar omwille van dit kleine risico dient de patiënt minstens een half uur na toediening van de injectie onder toezicht van een arts blijven.